STEM – Help ! Ik wens een mini-drone te kopen …

Tijdens de STEM-academie krijgt i-LUDUS regelmatig de vraag welke mini-drone de beste aankoop is voor een starter ?  Alhoewel er heel veel verschillende mini-drones in de aanbieding zijn en we mogelijks andere merken tekort doen, willen we toch (belangeloos) op deze vraag ingaan.

Waar moet je op letten ?

  1. KOOP EEN DRONE MET VERVANGBARE BATTERIJEN – Een mini-drone werkt op een batterij.  Het is belangrijk dat je deze batterij kan verwijderen en wisselen !  Dit zorgt ervoor dat je niet steeds hoeft te wachten tot wanneer je drone(-batterij) opnieuw is opgeladen.  Je kan immers met verwisselbare batterijen meerdere batterijen aankopen en deze vooraf laden.  Tijdens het ‘dromen’ kan je een lege batterij na één of meerdere vluchten vervangen door een nieuwe batterij en gewoon verder vliegen.  Mini-drones die voorzien zijn van een vaste / niet-verwisselbare batterij beperken je dus in vliegtijd.  Vermijd dit !
  2. KOOP EEN DRONE MET VERVANGBARE WISSELSTUKKEN – Zeker tijdens je eerste vluchten bestaat de kans dat je met je drone ergens tegenaan botst.  De meer robuuste drones overleven dergelijke incidenten is vaker dan de minder stevige drones.  Het is een voordeel als je wisselstukken van je drone apart kan kopen en vervangen.  Wij denken hierbij aan rotor-bladen en/of het onderstel van je drone.  Bij vervangbare wisselstukken vermijd je dat je drone waardeloos wordt na een stevige crash en dat je hem in de prullenmand moet gooien.
  3. KIES JE TYPE AFSTANDSBEDIENING – Sommige drones kunnen bestuurd worden via een smartphone of tablet.  Andere drones kunnen bestuurd worden via een afstandsbediening.  Een drone aansturen via een afstandsbediening, zorgt ervoor dat je onmiddellijk de stuurvaardigheden aanleert waarmee je (later) ook een professionele drone aanstuurt.  Bij een smartphone of tablet als afstandsbediening, wordt de drone aangestuurd via een app in combinatie met je touch-screen.  De app is meestal gratis.  Indien je een smartphone gebruikt, leer je niet de vaardigheden die vereist zijn om een professionele drone aan te sturen.    Welke keuze je ook maakt, beiden werken prima !
  4. KOOP EEN DRONE VAN MINDER DAN 1 KG.  Indien je een drone koopt die meer dan 1 kg weegt, moet je professionele vlieglessen volgen en een examen afleggen.  Indien je enkel in je tuin en tijdens je vrije tijd vliegt is dit niet wenselijk : professionele vlieglessen zijn immers duur en een examen afleggen mag je pas vanaf je 16 jaar voor Klasse 2 vluchten en vanaf 18 jaar voor Klasse 1 vluchten.  Zorg er daarom voor dat je drone niet meer dan 1 kg weegt !

Onze suggesties :

  • De Tello-drone is onze topfavoriet.  Deze drone kan aangestuurd worden via een smartphone of tablet, heeft een aantal beveiligingen (bv. daalt automatisch als de batterij bijna leeg is) en bevat een camera waarmee je foto’s en video’s kan nemen.  Deze drone zit in de iets duurdere prijsklasse (circa 160 € inclusief extra batterijen, oplader en reserve-propellors).  Desgewenst kan ook een extra afstandsbediening aangekocht worden; maar je hebt dan nog steeds een smartphone of tablet nodig (dit is het enige nadeel bij de Tello-drone).  Een extra troef betreft het feit dat een Tello-drone kan geprogrammeerd worden via Scratch.  Scratch is een gratis programmatie-tool waarmee kinderen kunnen leren programmeren.  Met behulp van scratch kan je een Tello-drone via je computer laten opstijgen, salto’s laten uitvoeren en automatisch laten landen.  Voor meer info : https://store.dji.com/shop/tello-series .  Deze drone kan je aankopen via verschillende online-shops of de betere modelbouwwinkels.
  • De Blade NANO QX is onze 2e aanbeveling.  Deze drone zit in de iets minder dure prijsklasse (circa 100 € inclusief afstandsbediening, 1 batterij en een batterij-oplader) en wordt aangestuurd via een afstandsbediening die gelijkaardig functioneert als een professionele drone-afstandsbediening.  Deze drone is echter iets minder intelligent dan onze vorige suggestie : indien de batterij leeg is, zal deze drone niet automatisch landen maar uit de lucht vallen.  Als je deze drone gebruikt, moet je dus steeds voor een zachte ondergrond zorgen en/of de vliegduur van je batterij zelf inschatten en tijdig landen.  Deze drone dient enkel om te vliegen en kun dus niet geprogrammeerd worden via Scratch.  Voor meer info : https://www.horizonhobby.com/product/drone/drone-aircraft/ready-to-fly-15086–1/nano-qx-rtf-with-safe-technology-blh7600 . Deze drone kan je aankopen via verschillende online-shops of de betere modelbouwwinkels.  Zorg er voor dat je de RTF-versie koopt.  RTF staat voor ‘Ready To Fly’ : de drone is onmiddellijk klaar om te vliegen als je hem uit de doos neemt.  Zorg er wel voor dat je eerst de batterij oplaadt.  😉